Una moció de COMPROMIS per Ontinyent presentada esta setmana, on l’Ajuntament d’Ontinyent fa seus l’argumentari i els acords proposats.

El consistori revisarà els termes de la seua col·laboració amb les entitats bancàries que duguen a terme desnonaments en el municipi

L’Alcalde i els regidors d’Hisenda i Política Social coincideixen en que “cal rescatar a les persones i no als bancs”

“Cal rescatar a les persones i no als bancs”. Amb eixa premissa, l’Ajuntament d’Ontinyent ha anunciat la pressa de mesures concretes per a recolzar als afectats pels desnonaments a la ciutat. L’Alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez; el regidor d’Hisenda, Josep Francés; i l’edil de Política Social, Manuel Ruiz, presentaven hui una sèrie de mesures que inclouen la no autorització a la Policia Local a participar als desnonaments, la sol·licitud d’una oficina d’intermediació hipotecària al Col·legi d’Advocats de València, o estudiar la revisió dels termes de la col·laboració municipal amb les entitats bancàries que duguen a terme desnonaments en el municipi.

Totes estes mesures seran dutes al plenari pel Govern d’Ontinyent a través d’una moció presentada pel regidor d’Hisenda, que comptarà amb el suport de tots els grups que conformen la majoria al consistori. Per la seua banda, el Regidor de Política Social impulsarà la posada en marxa de la Comissió Mixta per paralitzar els Desnonaments que es va aprovar crear al plenari de desembre passat, i que es posarà en marxa en breu.

Jorge Rodríguez recordava que, a més d’estes mesures, l’Ajuntament “mostra la seua sensibilitat amb el tema” aportant tots els recursos possibles, com demostra el fet que durant l’exercici de 2012, el consistori haja destinat 120.000 euros a ajudes de primera necessitat, a les quals entren ajudes per pagar aliments, aigua o llum a les famílies necessitades. Dins d’estos 120.000 euros s’inclouen els 40.000 que el consistori ha pagat per evitar que algunes famílies pergueren la seua vivenda. “El Govern d’Ontinyent estarà sempre del costat de les persones, i en moments com estos és especialment important que ajudem a aquells que estan passant-ho mal”, destacava l’Alcalde d’Ontinyent.

Josep Francés recordava que en l’origen de la situació ha tingut un paper destacat “l’allau de polítiques urbanístiques irresponsables que va concloure amb l’esclat la bombolla immobiliària i les conseqüències que ara estem patint”, i la gestió “irresponsable” duta a terme pels directius dels bancs i les caixes espanyoles “que ens han portat a una situació en la que el sistema bancari ha acumulat un deute de més de 250.000 milions d’euros”. Davant d’açò, “no pot ser que es dediquen milions d’euros a salvar els bancs, i hi haja persones que els deixen sense sostre, en el carrer amb les maletes i amb els seus fills”. Per tot açò, “conscients de la situació de moltes families”, l’Ajuntament no sols prendrà estes mesures, sinó que augmentarà les dotacions econòmiques a les partides de caràcter social als pressupostos de 2013, avançava el Regidor d’Hisenda.

Des de la Regidoria de Política Social, Manuel Ruiz destacava que s’ha observat un “augment substancial” de les persones que demanen ajuda de primera necessitat a l’Ajuntament, “i ara, a més, un augment de les sol·licituds d’ajudes per impagaments de lloguers i hipoteques”, una situació davant la qual “no és pot mirar cap a altre costat, i s’ha d’actuar”, recordava el regidor. Ruiz donava detalls de la Comissió Mixta per paralitzar els Desnonaments que s’impulsarà des del consistori, que tindrà com a objectiu principal la cerca d’alternatives que eviten els desnonaments per motius econòmics, i en els casos que no siga possible, garantir el reallotjament digne de les families afectades. A la comissió participaran representants del ple municipal i de les associacions d’afectats, veïnals i d’altres organitzacions socials coneixedores de la problemàtica. “Totes estes són mesures paliatives”, assenyalen, “però l’objectiu no ha de ser que l’Ajuntament es faça càrrec de tot, sinó que els bancs paren els desnonaments”, concloïen.