Una de les coses que en l’actualitat desgraciadament ja no sorprén és trobar als mitjans de comunicació crítics il·luminats que, lluny d’usar els canals de comunicació normals, encenen fogueres per tal de voler ser ells els propis bombers.

Fa uns dies, en un article d’opinió el coordinador d’Esquerra Unida en Ontinyent, s’autonomenava “l’àngel exterminador”, el que no sabem és a quin de tots els àngels es referia, si al bíblic, portador de la destrucció i la mort; sí al cinèfil de la pel·lícula de Luís Buñuel o al literari de l’escriptor argentí Ernesto Sábato. Siga quina siga l’elecció, mostrava la seua decepció per la gestió mediambiental que està duent-se a terme, però tal vegada, si haguera preguntat hauria obtés una resposta a les seues preocupacions. No obstant, sembla que voler presentar als demés sota una visió apocalíptica i ser l’àngel exterminador dels malvats és més heroic. En això, no hi ha dubte que el PP i l’expresident de la Mancomunitat i vosté, ho porten de meravella.

Sembla una absoluta incoherència per part d’EU que no hi plantejaren cap proposta -en matèria de sostenibilitat- quan es va signar l’acord de govern, ni tant sols quan es van negociar els pressupostos de 2012 , on per primera vegada en la història, es van incloure partides verdes amb dotació econòmica com ara: lluita contra el canvi climàtic, eficiència energètica, o activitats per a agricultura i d’altres condicionades a ingressos extraordinaris com ara un parc perimetral, a banda de les que ja hi havien. Tanmateix, ara semblen molt dolguts perquè, al seu parer, no s’ha avançat. Potser si tingueren la valentia d’entrar a governar, podrien recolzar-nos en les demandes reals per la sostenibilitat, però, és més fàcil i còmode criticar i dir el que s’ha de fer. Per això estan a l’oposició i de tant en tant voten amb el PP. L’interés és desgastar al govern, no buscar solucions, però això sí , quan alguna proposta els interessa apareixen en la foto amb el govern, algú ho entén?

No passa res si ara volen canviar, benvinguts a treballar per Ontinyent, si tenen propostes que les presenten, que les estudien, s’informen i les treballen, perquè no val dir que la despesa en llum és molt gran i que sobren llums – o és que volen apagar-les totes !! Cal recordar, que per llei no és possible. Per cert explicar-li que si es passeja per la “ruta del colesterol” a les 4 de la matinada millor que duga un frontal perquè les llums s’apaguen a les dues i en tots aquells llocs que estan preparats s’apliquen reductors de flux a les dotze de la nit (en altres com el Pilar des de que s’encenen), i si algun dia a la matinada estan enceses les llum és perquè cal ajustar els rellotges astronòmics que s’han instal·lat per regular l’encesa i la desconnexió. És clar que no ens podem conformar però, sense invertir res de res, per la situació econòmica actual i sense disposar de tot el personal, la despesa en enllumenat públic s’ha reduït en més de 80.000 euros, passant dels 607.000 de l’any 2011 a menys de 527.000 en 2012. A més a més, en el canvi de la potència contractada en edificis públics, ara en 2012 s’han estalviat més de 10.000 euros.

Estem d’acord en què hem de continuar millorant tots els aspectes relacionats amb la sostenibilitat, sense pausa, però per dur-ho endavant cal en primer lloc un canvi de mentalitat en la societat i també en l’Ajuntament, canvi que ja s’està produint i que consisteix en posar en valor els aspectes mediambientals com a eix central i transversal de tota la vida pública. I si compartim tants objectius com és possible que no ens posem d’acord? La resposta està en l’actitud que uns i altres tenim, mentre que uns treballem i ho fem el millor que sabem altres es dediquen a posar entrebancs i a aprofitar-se’n de qualsevol reivindicació o moviment social just, per obtenir rèdit electoral. Deixem que les plataformes ciutadanes siguen independents, recolzem-les però no intentem aprofitar-se’n d’elles per favor! no necessiten que cap polític s’atorgue la seua representació.

Estem davant un moment de transformació, la societat no necessita més baralles polítiques i menys dels qui comparteixen objectius, la ciutadania reclama respostes i responsabilitat, demana que tots arrimem el muscle per eixir d’aquesta crisi-estafa i que presentem alternatives a les polítiques de retalls del PP. Cal fer política per la ciutadania i no política pel vot; en una ocasió un dirigent d’EU ens va dir “ vosaltres no enteneu de política” potser tinga raó però si es tracta de la política que alguns practiquen millor no saber-ne res. Nosaltres continuarem treballant de forma constructiva, qualsevol que vulga participar és benvingut.

Francesc Albero Devesa
Membre de Compromís per Ontinyent.